Graficus wordt procesoperator in de biochemie

Flexibiliteit, de bereidheid zich in nieuwe materie te verdiepen en doorzettings- vermogen. Dankzij die eigenschappen gaat voormalig graficus Guido van Albada (48) aan de slag als procesoperator in de biochemie.

Toen Guido in 1985 in de grafische sector ging werken, was dat het vak van de toekomst. “Er was veel werkgelegenheid en er waren altijd mensen te kort. Ik kwam op uitzendbasis bij een kleine drukkerij in Schiedam te werken. Ik pikte het grafische vak snel op en mocht een grafische opleiding volgen terwijl ik voor de drukkerij werkte.”

Werkgever failliet

Guido van Albada
In ’93 ging hij voor een grotere drukkerij in Rotterdam werken, die in ’99 weer door een Schiedams bedrijf werd overgenomen. De hoogtijdagen voor de grafische sector waren toen al voorbij. Door de crisis en de opkomst van digitale printprocessen verslechterde de situatie verder.

Eind 2011 ging het bedrijf failliet waar Guido werkte. ,,Maandenlang heb ik toen werk gezocht in mijn eigen vak, maar dat was er haast niet. En als er een vacature was, waren er zo veel reacties dat het eigenlijk hopeloos was.”

Omscholing biedt nieuwe kansen

Hij ging daarom gretig in op het aanbod dat hij via de grafische bond kreeg om zich (met behoud van uitkering) te laten omscholen tot Operator B. Tussen het werk van graficus en procesoperator in de biochemische industrie ziet hij veel overeenkomsten.

,,Bij alle twee ben je bezig met productie, machines, installaties en processen. Als drukker bedien je ook machines en installaties, controleer je de kwaliteit, beheers je processen en stuur je processen bij als dat nodig is.”

Pittige opleiding

De eerste stap in zijn omscholing was een theoretische opleiding van zeven maanden. “Ik vond het een pittige opleiding, maar januari 2013 kreeg ik mijn certificaat. Voor het praktisch gedeelte had ik een leer-/werkplek nodig, maar die kon ik niet vinden. Dat was best vervelend. Ik heb heel veel jobhunters, bedrijven en uitzendbureaus benaderd. Uiteindelijk kwam ik in contact met Enrico de Werk van HLS.”

Verantwoordelijkheidsgevoel

,,Het is Enrico gelukt om voor mij een baan in de procesindustrie te vinden: ik ben deze week begonnen bij Purac Biochem in Gorinchem. Het eerste half jaar is op uitzendbasis, maar het is de bedoeling dat ik daarna een contract voor bepaalde tijd krijg. Het belangrijkste is dat ik nu ergens binnen ben. Als het goed is, kan ik dan mijn opleiding Operator B afmaken.”

Formeel is Guido’s baan via HLS tot stand gekomen, maar dat gebeurde in nauwe samenwerking met zusteronderneming Carrièrewinkel Projecten, vertelt salesmanager Enrico De Werk. ,,Purac Biochem zocht een oudere werknemer met veel arbeidservaring en verantwoordelijkheidsgevoel. Soms is de grens tussen uitzending en re-integratie niet zo groot. Dat maakt voor ons niet uit, de interne lijnen zijn kort en we kunnen alle twee verzorgen.”